Zboża i produkty mleczne w diecie

0
274

Zboża i produkty mleczne w diecie
Ustalając dietę dzienną, należy pamiętać nie tylko o warzywach, owocach i mięsie, lecz także o pozycjach zawierających zboże i produkty mleczne.

Zboża – 3 razy dziennie należy spożywać potrawy wieloziarniste, ziarna dostarczają bowiem organizmowi dużych ilości witamin oraz protein. Na jeden posiłek wystarczy kromka chleba lub jedna filiżanka odpowiednio przygotowanego zboża, bądź pół filiżanki makaronu, ryżu lub łuszczonego owsa.

Produktów mlecznych – 2 razy dziennie spożywane mleko bądź inne produkty pochodzenia mlecznego dostarczają organizmowi dostatecznej liczby protein, różnorodnych witamin oraz wapnia. 1 posiłek może składać się z jednej filiżanki mleka lub jogurtu, 45 gramów sera, 1 filiżanki budyniu, 1 3/4 filiżanki lodów lub dwóch filiżanek białego sera.