Wyśmienicie smakuje, mniej syci
Dlaczego jedzenie tak łatwo wymyka się spod kontroli, gdy tylko mamy pod dostatkiem wysokotłuszczowych, wysokosłodzonych przekąsek? Otóż dlatego, że wspaniale smakują i są mniej sycące. Przemysł spożywczy nieustannie próbuje znaleźć taki poziom słodkości, goryczy, słoności i kwaśności, by jego produktom nie można było się oprzeć. Smak słodki jest tym przyjemniejszy, im słodszy, dopóki nie przekroczy pewnego progu. Podobnie smaki słony, gorzki i kwaśny mogą być przyjemne na jednym poziomie i nieprzyjemne na innym.
Wzorce preferowanych produktów i wyboru przyjemnych smaków żywności tworzą się jako reakcje wyuczone we wczesnym życiu. Nasze odczucia, co jest smaczne, a co nie, są różne w różnych kulturach z powodu różnic w zasobach żywności. Na przykład w pewnych częściach Chin smak gorzkiego melona jest uznawany za przyjemny, podczas gdy przeciętnemu Amerykaninowi by nie smakował. W amerykańskiej żywności wyjątkowo często występuje smak słodki; wybierając pożywienie, wręcz poszukujemy słodyczy. Cukier kukurydziany, o smaku podobnym do syropu do naleśników, jest najczęściej stosowanym słodzikiem w amerykańskiej coli. W innych krajach, np. w Meksyku, cola jest produkowana z cukru stołowego (sacharozy) i smakuje inaczej niż amerykańska.