Oto cztery podstawowe suplementy witamin uzupełniające tak zwane cztery podstawowe grupy żywności. Mam nadzieję, że pewnego dnia wszystkie witaminy, minerały i inne związki ochronne, jakich potrzebujesz, znajdą się w spożywanej żywności. Do tego czasu wymienione powyżej preparaty uzupełniające dietę są mocno popierane przez nauki zajmujące się odżywianiem. Poza tymi suplementami są jeszcze inne, z których może zechcesz korzystać, i zaraz je opiszę. Są przeznaczone dla tych, którzy w dziedzinie odżywiania kierują się rozsądkiem i chcą wyjść poza podstawy.
Selen, 50 do 200 mcg dziennie w postaci selenometioniny. W wielu regionach Stanów Zjednoczonych występuje gleba o niskiej zawartości selenu, a jest on bardzo ważny przy ochronie DNA przed uszkodzeniami na skutek utlenienia, gdyż jest niezbędny do funkcjonowania peroksydazy glutationowej, enzymu, który zamienia szkodliwe cząsteczki naładowane tlenem na ich niegroźne odpowiedniki. W jednym z badań przeprowadzonych w południowo- wschodniej części Stanów Zjednoczonych podano suplementy selenu w ilości 200 mcg na dzień, obserwując obniżenie wskaźnika raka prostaty i piersi. Ponieważ badanie było zaprojektowane do testowania skutków działania selenu na raka skóry, obecnie przeprowadzane są dodatkowe prace badawcze, by potwierdzić te wyniki.
Kapsułki z ekstraktem zielonej herbaty, 250 mg do 500 mg zawierające około 100 do 160 mg EGCG (galusanu epigalokatechiny), jednego z polifenoli (bardzo silnego przeciwutleniacza) uważanego za najaktywniejszy. Zielona herbata jest produkowana przez podgrzewanie lub obróbkę parą świeżo zebranych liści herbaty. Zielona herbata zawiera silne związki chemiczne, zwane katechinami, które są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami, ale giną, gdy liście herbaty po zerwaniu z drzewa pozostawione są do wyschnięcia. Podczas takiego suszenia występujące naturalnie w liściach enzymy powodują zmianę ich koloru na brązowy, co jest efektem rozpadu katechin. Jeśli liście herbaty są natychmiast podgrzewane lub poddane obróbce parą, można temu procesowi zapobiec, chroniąc katechiny przed rozpadem. W kilku eksperymentach, w których badano zdolność zabezpieczenia DNA przed utlenianiem, zielona herbata okazała się 2500 razy silniejszym przeciwutleniaczem w porównaniu z beta-karotenem.