Rosnący amerykański talerz

0
279

Rosnący amerykański talerz

W ostatnich 20 latach wielkość typowego amerykańskiego talerza obia­dowego została zwiększona z 25 do 35 cm. Dlaczego restauratorzy chcą podawać swym klientom więcej żywności? Czy nie byłoby lepiej podać im mniejsze porcje wysokobłonnikowych produktów? Nie, ponieważ w restauracji żywność jest najmniej kosztownym elementem. Podsta­wowy koszt w restauracji stanowi praca, wynagrodzenie dla tych, któ­rzy przygotowują i podają posiłki. Te koszty są stałe. Nie można obciąć połowy pensji kucharzowi, gdy liczba gości spadła. Restauracje podają duże ilości jedzenia, by klienci mieli wrażenie, że są dobrze obsłużeni: a takich ogromnych porcji oczekują dziś amerykańscy konsumenci, jedząc poza domem. Tylko wysokiej klasy restauracje podają dania nouvelle cuisine, umieszczając wyborne kąski na środku talerza, oto­czone wielobarwnymi sosami, które rozchodzą się promieniście do jego brzegów.
Maj 24th, 2012 Twoje geny i pożywienie: wczoraj, dziś i jutro Komentowanie nie jest możliwe