Rosnący amerykański talerz
W ostatnich 20 latach wielkość typowego amerykańskiego talerza obiadowego została zwiększona z 25 do 35 cm. Dlaczego restauratorzy chcą podawać swym klientom więcej żywności? Czy nie byłoby lepiej podać im mniejsze porcje wysokobłonnikowych produktów? Nie, ponieważ w restauracji żywność jest najmniej kosztownym elementem. Podstawowy koszt w restauracji stanowi praca, wynagrodzenie dla tych, którzy przygotowują i podają posiłki. Te koszty są stałe. Nie można obciąć połowy pensji kucharzowi, gdy liczba gości spadła. Restauracje podają duże ilości jedzenia, by klienci mieli wrażenie, że są dobrze obsłużeni: a takich ogromnych porcji oczekują dziś amerykańscy konsumenci, jedząc poza domem. Tylko wysokiej klasy restauracje podają dania nouvelle cuisine, umieszczając wyborne kąski na środku talerza, otoczone wielobarwnymi sosami, które rozchodzą się promieniście do jego brzegów.
Maj 24th, 2012 Twoje geny i pożywienie: wczoraj, dziś i jutro Komentowanie nie jest możliwe