Produkty-pułapki a stres

0
302

Produkty-pułapki a stres

Przez ostatnie 20 lat pracy z osobami mającymi nadwagę zebrałem sporo wiedzy o tym, jakie produkty ludzie stosują do celów innych niż zaspokojenie głodu, takich jak obniżenie stresu. Żywność taką na­zywam „produktami-pułapkami”, ponieważ badania wiążą łaknienie tych produktów z określonymi czynnikami stresującymi i sygnałami hormonów gruczołu nadnerczy, które wynikają ze stresu. Wielu lu­dzi zapomina o jedzeniu przez większość swego zapracowanego dnia, a potem zjada te produkty-pułapki, próbując się odprężyć.

Pragnienie, by jeść więcej łatwo dostępnej, smacznej żywności, jest naturalne, ale dostępność niewyczerpanych ilości pokarmów o wspa­niałym smaku zdecydowanie nie. Człowiek epoki kamiennej prawdo­podobnie zjadałby kilka kilogramów żywności na jeden posiłek, gdy­by znalazł martwe zwierzę. Instynktowne sygnały, by jeść tak długo, jak długo żywność jest dostępna, są bardzo silne. Spójrzmy prawdzie w oczy: ludzie pierwotni nie wiedzieli, skąd wezmą następny posiłek, ale my wiemy. Nie zabraknie nam pożywienia, musimy zatem wiedzieć, kiedy przestać jeść.