Produkty o wysokiej zawartości laktozy
Oto produkty zawierające wysoką ilość laktozy:
mleko, lody, wszystkie rodzaje sera (wyłączając 90-dniowy ser natural- ny), kawa rozpuszczalna, kakao i większość napoi czekoladowych, śmietana słodka i kwaśna, desery z kremami i śmietaną.
Produkty o niższej zawartości laktozy: chleb, płatki zbożowe, masło, margaryna, serwatka, śmietanka do kawy w proszku, wątróbka, wątrobiana, móżdżek, sosy na bazie mleka, śmietany, masła lub margaryny, sosy i zupy śmietanowe,
sosy do sałatek z niewielkim dodatkiem produktów mlecznych, wszystkie warzywa podane z niewielką ilością margaryny, masła lub sosu śmietanowego, warzywa mrożone lub z puszki, tłuczone ziemniaki, ciasta, ciasteczka oraz wyroby cukiernicze sporządzone z dodatkiem mleka, masła, margaryny lub serwatki, jogurty, potrawy zalecane przez diabetyków.