Pożywienie bogate w błonnik
Spróbuj wybrać je z potraw, które spożywasz normalnie. Nie jedz potraw, na które w jakikolwiek sposób jesteś uczulony.
Mięso, ryby i drób
Staraj się jeść mięso kruche. Przygotuj je bez smażenia. Używaj delikatnych przypraw.
Jajka
Zalecenia: jajecznica, jajka na miękko, omlety, suflety oraz puddingi.
Mleko i sery
Spożywaj mleko oraz sery, jeśli je dobrze znosisz. Zalecenia: jogurt, mrożone desery, budynie, zupy. Używaj ich do pieczenia chleba oraz przygotowywania deserów.
Chleb, płatki i ziarna
Każdy z produktów zawierających ziarna, łupane orzechy, otręby jest wskazany. Zalecenia: tosty, płatki, wszystkie rodzaje chleba.
Warzywa i ziemniaki
Spożywaj tylko ugotowane warzywa, dokładnie obierając je ze skóry i oczyszczając z nasion. Zalecenia: stosuj je w zupach, sosach, sufletach i samodzielnych potrawach.
Owoce
Owoce z puszki lub gotowane, bez nasion i skórki. Zalecenia: w galaretkach, koktajlach mlecznych, mrożonych deserach, budyniach, ciastach i sosach.
Inne produkty
Margaryna, masło i olej mogą być używane, ale z umiarem.