Pożywienie bogate w błonnik

0
298

Pożywienie bogate w błonnik

Spróbuj wybrać je z potraw, które spożywasz normalnie. Nie jedz potraw, na które w jakikolwiek sposób jesteś uczulony.

Mięso, ryby i drób

Staraj się jeść mięso kruche. Przygotuj je bez smażenia. Używaj delikatnych przypraw.

Jajka

Zalecenia: jajecznica, jajka na miękko, omlety, suflety oraz puddingi.

Mleko i sery

Spożywaj mleko oraz sery, jeśli je dobrze znosisz. Zalecenia: jogurt, mrożone desery, budynie, zupy. Używaj ich do pieczenia chleba oraz przygotowywania deserów.

Chleb, płatki i ziarna

Każdy z produktów zawierających ziarna, łupane orzechy, otręby jest wskazany. Zalecenia: tosty, płatki, wszystkie rodzaje chleba.

Warzywa i ziemniaki

Spożywaj tylko ugotowane warzywa, dokładnie obierając je ze skóry i oczyszczając z nasion. Zalecenia: stosuj je w zupach, sosach, sufletach i samodzielnych potrawach.

Owoce

Owoce z puszki lub gotowane, bez nasion i skórki. Zalecenia: w galaretkach, koktajlach mlecznych, mrożonych deserach, budyniach, ciastach i sosach.

Inne produkty

Margaryna, masło i olej mogą być używane, ale z umiarem.