Poszerzanie monotonnej diety
Szacunki są różne, ale średnio tylko 20 procent Amerykanów zjada więcej niż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Choć nie brzmi to zbyt dobrze, jest nawet gorzej, niż się wydaje. Po prostu porcja nie jest tak duża. Przedstawiam tu oficjalne definicje pojedynczej porcji, w celu rozszerzenia ogólnych wskazówek, które podałem wcześniej:
1 średniej wielkości owoc
1 szklanka surowych warzyw liściastych
3/4 szklanki (170 ml) stuprocentowego soku owocowego lub warzywnego
1/2 szklanki gotowanych lub puszkowanych owoców albo warzyw (w tym fasoli czy groszku)
1/4 szklanki suszonych owoców
Badania rynku pokazują, że Amerykanie w większości kupują wciąż te same owoce i warzywa. W rzeczywistości do 5 najczęściej wybieranych warzyw i owoców należą:
sałata głowiasta (lodowa)
pomidory (wliczając sosy)
ziemniaki (głównie frytki)
banany
pomarańcze (głównie w postaci soku)
Mimo że niektóre z nich są zdrowe, a inne dostarczają wyjątkowych wrażeń smakowych, które zachęcają do wprowadzenia większej ilości warzyw i owoców do twojej diety, brak urozmaicenia jest oczywisty. Różnorodność i bogaty wybór są niezbędne, by lepiej się odżywiać. Stosując Kod Kolorów, uczysz się, jak rozpocząć rozszerzanie swej diety, tak by wprowadzić do niej przynajmniej 7 różnych kolorowych warzyw i owoców.