Odkryj świat roślin jadalnych
Na ziemi istnieje ponad 150 000 jadalnych gatunków roślin, na naszej liście Kodu Kolorów znalazło się około 60. Choć jest to duży postęp w porównaniu z kilkoma porcjami dziennie spożywanymi przez przeciętnego Amerykanina, to jeszcze długa droga, by uzyskać ponad 800 rodzajów zjadanych przez myśliwego-zbieracza. Żywność roślinna obejmuje zarówno przyprawy, orzechy i nasiona, jak i warzywa oraz owoce. Ponieważ zjedzenie warzyw i owoców w objętości spożywanej w warunkach naturalnych przez myśliwych-zbieraczy nie jest możliwe do zrealizowania, to, co jesz, musi być bogatym źródłem zdrowych związków chemicznych korzystnie wpływających na stan zdrowia.
Kod Kolorów to początek pracy nad zwiększeniem liczby różnorodnych związków odżywczych i fitochemicznych w twojej diecie, ale w przyprawach, orzechach, nasionach i rzadko spożywanych owocach jest znacznie więcej fitozwiązków. Na azjatyckich targach mamy większy wybór owoców i warzyw niż w amerykańskich działach produktów rolnych. Społeczeństwa azjatyckie, np. japońskie czy chińskie, tradycyjnie jedzą śliwodaktyle, karambole i inne, które my spożywamy rzadko. Jedzą oni także wiele innych warzyw o ciemnozielonych liściach, wliczając w to kapustę bok choy i wiele mniej znanych warzyw, które często mają tylko azjatyckie nazwy.