Nauka o modyfikowaniu smaku

0
413

Nauka o modyfikowaniu smaku

Producenci żywności podnieśli modyfikowanie smaku do rangi nauki. Pojawili się naukowcy do spraw odżywiania, specjalizujący się w ba­daniach smaku, z których wielu pracuje dla przemysłu żywieniowego. Istnieją pewne przesłanki, że postrzeganie smaku różni się w różnych grupach etnicznych, a u poszczególnych osób występują dziedziczne różnice w możliwościach odczuwania smaku określonych testowych związków chemicznych. Producenci żywności koncentrują się nawet nad poszczególnymi regionami Stanów Zjednoczonych, tak że ten sam rodzaj krakersów w zachodnich stanach będzie smakował inaczej niż ten sprzedawany na „Głębokim Południu”. Ponieważ coraz więcej żywności eksportujemy do Azji, różnice w dominujących smakach wpłyną na proces produkcji żywności dla tych regionów. Jednak tak jak w całym ludzkim genomie, wspólne elementy tłumią różnice. Dodany do żywności cukier i tłuszcz zwiększają sprzedaż niemal wszędzie na świecie.

W wyniku tej walki o twoje kubki smakowe usunięto większość błonnika występującego w naturalnym pożywieniu roślinnym. Błon­nik ma dużą objętość i jest sycący, a usunięcie go pozwala konsumen­tom zjeść więcej danego produktu za jednym razem, dlatego producent może sprzedać więcej.
Maj 24th, 2012 Twoje geny i pożywienie: wczoraj, dziś i jutro Komentowanie nie jest możliwe