Kawa kawa
Kawa kawa był przez wieki używany bezpiecznie w społecznościach Polinezji. Jego oficjalna łacińska nazwa brzmi Piper methysticum, co znaczy „pieprz odtruwający”. Został odkryty podczas drugiej wyprawy kapitana Cooka na morza południowe w roku 1772. W ziołolecznictwie europejskim kawa kawa był stosowany w łagodnych stanach lękowych, przy napięciach nerwowych, napięciu mięśni oraz delikatnej bezsenności. W stanie Utah, w którym alkohol jest ograniczany, patrole drogowe podobno zatrzymują młodych motocyklistów wracających z imprez kawa kawa za jazdę pod wpływem środków odurzających. Składnikami aktywnymi są kawalaktony i są one używane do normalizacji preparatów. Kawa kawa jest popularnym drinkiem na Fidżi, pozwala także się zrelaksować i obniża stres wielu mieszkańców Zachodu, którzy teraz stosują te zioła regularnie w stanach zdenerwowania, napięcia i w stresie.
Może być stosowany samodzielnie, a nawet zastąpić silniejsze i droższe leki przeciwdepresyjne i nasenne. Zwykła dawka to 70 mg kawalaktonów w normowym ekstrakcie z korzenia w stężeniu 11 do 1,1 do 3 razy na dobę w stanie rozdrażnienia i napięcia mięśni, oraz 210 do 500 mg kawalaktonów godzinę przed snem.