Jaki jest kolor twojej diety?
Istnieje tradycja nadawania diecie koloru beżu. Odkryte w Krajach Żyznego Półksiężyca beżowe zboża, takie jak pszenica, zapewniały niezawodne źródło kalorii – ale nic za darmo. Starożytni Egipcjanie stosowali beżową, opartą na zbożach dietę, ale kiedy odkopane zostały mumie egipskie, wykazywały one niezwykle dużo oznak artretyzmu, cukrzycy i nowotworów. Dawni rolnicy byli ponadto niżsi niż myśliwi-zbieracze, co wynikało z niedoborów wartości odżywczych w ich zbożowej diecie w porównaniu z różnorodnością kolorów diety myśliwych-zbieraczy. W czasach cesarstwa rzymskiego produkty zbożowe były eksportowane z Egiptu do Rzymu, i rozdawane jako pożywienie niższym klasom, by powstrzymać je od zamieszek. Czy fast foody odgrywają podobną rolę we współczesnym społeczeństwie? Mamy dietę bazującą na produktach zbożowych, która zawiera olej kukurydziany, cukier kukurydziany i wołowinę ze zwierząt karmionych kukurydzą, wszystko to niedrogie i dostępne 24 godziny na dobę. Nasze zwierzęta domowe są karmione zbożami i zapadają na nowotwory, cukrzyce i inne choroby ludzkie. Nawet nasze laboratoryjne szczury dostają pożywienie w formie beżowych kulek, a w miarę starzenia cierpią na otyłość wysokiego stopnia i samorzutne guzy.
Jedzenie to przyjemność, a my za własne pieniądze fundujemy sobie beżową dietę złożoną z frytek, burgerów i sera. Jedyny problem z naszą ukochaną dietą to ten, że nie odpowiada naszym genom, które ewoluowały przez wieki przy diecie roślinnej myśliwych-zbieraczy, która miała o połowę mniej tłuszczu niż dzisiejsza, nie zawierała produktów nabiałowych, żywności przetworzonej, cukrów rafinowanych, alkoholu i tytoniu. Nasi najbliżsi krewniacy wśród zwierząt – goryle i szympansy – wybierają bogato urozmaiconą żywność roślinną, kierując się kolorem, wielkością, fakturą i smakiem. Dziś w rejonach takich jak Nowa Gwinea nadal możemy spotkać społeczeństwa myśliwych-zbieraczy, które spożywają ponad 800 rodzajów produktów roślinnych. Amerykanie jedzą mniej niż 20 różnych owoców i warzyw, a większość Amerykanów zjada zaledwie trzy takie porcje dziennie. Dodanie żywności jest łatwiejsze niż jej usunięcie z diety, zatem zaczniemy od prostego uzupełnienia owoców i warzyw, aby pomóc ochronić twoje geny przed uszkodzeniami.