Grupa niezbędnych witamin i minerałów

0
268

Grupa niezbędnych witamin i minerałów

Tabletka multiwitaminowa/multimineralna zawierająca 400 pg kwasu foliowego, około 5000 j.m. witaminy A, przy czym połowę w postaci beta-karotenu, 45 do 60 mg witaminy C, około 15 do 30 j.m. witaminy E, 20 mg cynku z 3 mg miedzi i witaminy z gru­py B w ilościach zbliżonych do zalecanej dziennej dawki (RDA). Jest to podstawowa tabletka witaminowa, która zawiera witaminy i minerały na zalecanym poziomie. Jeśli ją stosujesz i zjadasz taką samą ilość w diecie, nie będzie problemu.

Witamina E, 400 j.m. Tabletka multiwitaminowa/multimineralna zawiera jedynie około 15 do 30 j.m. z proponowanego RDA dla tej witaminy. Ma to na celu uniknięcie niedoborów, lecz nie wystarcza, by czerpać płynące z witaminy E korzyści przeciwutleniające. Wy­kazano, że zakres od 200 do 800 j.m. najskuteczniej wzmacnia funk­cje odpornościowe u osób starszych i zapobiega chorobom serca.
Witamina C, 500 mg. Możesz zapobiec szkorbutowi, przyjmując zaledwie 20 mg na dzień, ale RDA została podniesiona do 60 mg na dzień, częściowo z uwagi na korzystne właściwości witaminy C jako przeciwutleniacza. Jeżeli spożywasz wystarczająco dużo warzyw i owoców, uzyskasz odpowiednią ilość witaminy C. Organizm może magazynować w sumie około 1500 mg, tymczasem w moczu wydalasz około 45 mg dziennie. Przyjmując więcej niż 250 mg witaminy C dziennie, zwiększasz zdolność organizmu do rozkładu witaminy C i wydalania jej z ciała wraz z moczem, w po­staci związków zwanych szczawianami. Powyżej 2000 mg dziennie powoduje u niektórych ludzi powstawanie kamieni nerko­wych, ale 500 mg dziennie jest bezpieczną dawką. Jeśli spożywasz owoce i warzywa zgodnie z zaleceniami, uzyskasz około 200 mg witaminy C. Dodanie do tego 500 mg jest bezpieczne.
Wapń, 1000 do 1500 mg dziennie. Wraz z wiekiem zdolność przy­swajania wapnia obniża się. Ludzie pierwotni spożywali około 1600 mg na dzień w żywności pochodzenia roślinnego, tak więc na drodze ewolucji rozwinęliśmy zdolność przyswajania tylko części wapnia z pożywienia. Przyjmowanie wapnia z posiłkiem w postaci węglanu wapnia będzie się sprawdzać, lecz z wiekiem zdolność do przyswajania wapnia obniża się z powodu zmniej­szenia wydzielania kwasu przez wyściółkę żołądka. Może ze­chcesz korzystać z cytrynianu wapnia, gdyż forma ta nie wymaga obecności kwasu żołądkowego i jest skuteczniej przyswajana niż węglan wapnia (50 procent w stosunku do 30 procent).