Chińskie czerwone drożdże ryżu

0
346

Chińskie czerwone drożdże ryżu

Czerwone drożdże były typowym składnikiem chińskiej diety przez setki lat, a jako produkt rolny zostały wpisane na listę USDA w roku 1920. Zawierają substancje zwane monakolinami, z których jedna jest identyczna z mewinoliną (lowastatyną), jednym z najczęściej przez ostatnie 20 lat sprzedawanych na świecie leków obniżających poziom cholesterolu. Za kilka groszy na dzień drożdże mogłyby zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób serca o 30 procent. Czerwone drożdże są nie tylko tańsze niż leki obniżające poziom cholesterolu, ale są także bezpieczniejsze. Podano szczurom i królikom dawkę 500 razy większą niż ludziom, nie obserwując żadnych objawów zatrucia. Leki obniżające stężenie cholesterolu mogą spowodować bóle mięśni i zmia­ny w funkcjonowaniu wątroby. By pokazać wyższość tego roślinnego dietetycznego suplementu, potrzebne jest bardziej naukowe podejście, ale uważam, że pewnego dnia będzie on podstawą profilaktyki cho­rób serca. Używany jako przyprawa może być dodawany do potraw zamiast spożywania tabletek. Zwykła dawka to 2,5 grama mieszanki proszku ryżowo-drożdżowego, w której masa drożdży wynosi około 0,4 procent masy tabletki. Ilość monakoliny identycznej z lowastatyną w takiej dawce wynosi około 6 mg, w porównaniu z 20 mg zwykłej dawki początkowej przy lowastatynie.