Chińskie czerwone drożdże ryżu
Czerwone drożdże były typowym składnikiem chińskiej diety przez setki lat, a jako produkt rolny zostały wpisane na listę USDA w roku 1920. Zawierają substancje zwane monakolinami, z których jedna jest identyczna z mewinoliną (lowastatyną), jednym z najczęściej przez ostatnie 20 lat sprzedawanych na świecie leków obniżających poziom cholesterolu. Za kilka groszy na dzień drożdże mogłyby zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób serca o 30 procent. Czerwone drożdże są nie tylko tańsze niż leki obniżające poziom cholesterolu, ale są także bezpieczniejsze. Podano szczurom i królikom dawkę 500 razy większą niż ludziom, nie obserwując żadnych objawów zatrucia. Leki obniżające stężenie cholesterolu mogą spowodować bóle mięśni i zmiany w funkcjonowaniu wątroby. By pokazać wyższość tego roślinnego dietetycznego suplementu, potrzebne jest bardziej naukowe podejście, ale uważam, że pewnego dnia będzie on podstawą profilaktyki chorób serca. Używany jako przyprawa może być dodawany do potraw zamiast spożywania tabletek. Zwykła dawka to 2,5 grama mieszanki proszku ryżowo-drożdżowego, w której masa drożdży wynosi około 0,4 procent masy tabletki. Ilość monakoliny identycznej z lowastatyną w takiej dawce wynosi około 6 mg, w porównaniu z 20 mg zwykłej dawki początkowej przy lowastatynie.